levendula lány

Nem pusztán egy RÉTES…

Szilveszterkor szokás rétest sütni, hát így tettünk most mi is. A régi nagyanyáink, dédanyáink egész asztallapon végighúzott réteséhez képest van benne egy kis csalás, mert azért sajnos én olyat nem tudok. Ám a bolti réteslapot bőven fölülmúlja és egész hamar készen is van. Szóval isteni.

A recept különben Velemből való, ahová hajdúszoboszlói nagymamámék szinte minden évben ellátogattak a Velemi Népművészeti Stúdió alkotótáborába. Itt tanulta el a közös főzések és sütések alkalmával. 

image

A tésztához:

  • 180 g liszt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 80 – 90 ml tejföl
  • 2-3 evőkanál porcukor

A rántáshoz:

  • 100 g zsír
  • 120 g liszt

Túrós töltelékhez:

  • kis olaj a kinyújtott tészták lekenéséhez
  • 1000 g túró
  • 3 tasak vaníliás cukor
  • kristálycukor – ízlés szerint
  • 4-5 evőkanál tejföl
  • mazsola – ízlés szerint
  • citrom reszelt héja – ízlés szerint
  1. A zsírból és a lisztből tűzön, folyamatos kevergetés mellett híg rántást készítek, világosat.
  2. A tészta hozzávalóit összekeverem, összegyúrom és lisztezett deszkán vékonyra nyújtom. Rákenem egyenletesen a rántást. Feltekerem bejglihez hasonlóan, 4 részre vágom, majd beteszem a hűtőbe 30 percre.
  3. Ha letelt a 30 perc kiveszem és egyenként A/4-es lapnál nagyobbra nyújtom a leendő réteseket, kis olajjal az egész kinyújtott lapot megkenem, majd egy sorba a hosszabbik oldalára ráteszem a tölteléket.
  4. A töltelék teljesen opcionális. Nálunk a karácsonyi bejgli-túltengés miatt zömében túrós készült.
  5.  Kicsit lazábban csavarom fel – különben ha szorosan csavarom, kiszakad sütés közben és kifolyik a túró.
  6. A tetejét olajjal megkenem! Hihetetlen, de ettől lesz igazán leveles és gyönyörű töredezett a teteje!
  7. Előmelegített sütőben 190/200 fokon 30 perc alatt megsütöm.

image

image

image

image

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!