levendula lány

Ferdinánd tekercs

Egy újabb ‘abbahagyhatatlanul’ finom kelt tészta recept. Egyszerűen szenzációs, nem viccelek! A kelt tészta, vajas porcukorral megkenve, feltekerve, sülés közben cukros tejjel leöntve. Na szóval nem ragozom tovább, az asztalon a helye!!

image

image

A kelt tésztás részhez:

  • 300 g liszt
  • 200 ml tej
  • 30 g friss élesztő
  • 1 evőkanál porcukor
  • 3 tojássárgája
  • csipet só
  • 15 g vaj/margarin

A töltelékhez:

  • 100 g vaj!
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor

A leöntéshez: 

  • 200 ml tej
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  1. Langyos tejben elkeverem a porcukrot, majd belemorzsolom az élesztőt.
  2. A lisztet kimérem, a csipet sót beleteszem, majd a megkelt élesztős részt hozzáadom a tojássárgákkal együtt.
  3. A dagasztás következik ezek után, ami nálam a robotgép dagasztókarjával történik. Ha összeállt a tészta, hozzáadom az olvasztott vajat/margarint. Tovább dagasztom, addig, amíg elválik az edény falától, vagy ha belenyomom kicsit az ujjam, nem tapad rá a tészta.
  4. Letakarom. Kelesztem. (Télen a sütőt be szoktam kapcsolni pár percre, amíg olyan jó nyári meleg lesz benne, majd rögtön kikapcsolom. Beleteszem a letakart tésztát és így kelesztem 30 percig.)
  5. A töltelékhez: A hozzávalókat habosra keverem: 100 g vaj (fontos, hogy vaj legyen); 4 evőkanál porcukor; 1 csomag vaníliás cukor
  6. A leöntéshez: Összeforralom, összeolvasztom a hozzávalókat: 2 dl tej; 2 evőkanál kristálycukor; 1 csomag vaníliás cukor
  7. Miután a tészta szépen duplájára kelt, téglalap alakúra nyújtom (kb 50×40 cm-esre).
  8. Megkenem a töltelékkel, ami ha nagyon kéménnyé vált, pár mp-re beteszem a mikróba, vagy a tűzhelyen rámelegítek, hogy kicsit megolvadjon.
  9. Felcsavarom. 4-5 cm-es darabokra vágom. Vajjal kikent, lisztezett sütőformába teszem őket.
  10. Konyharuhával letakarva még 30 percig kelni hagyom. 180 fokon 20 percig sütöm, majd leöntöm a cukros tejjel és további 15 percig sütöm.

image

image

Mennyei. Mindenképpen ajánlom! Jó sütizést!!

Ha klassznak találtad a bejegyzésemet, Facebook oldalam ide kattintva megtalálható. 🙂

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!