levendula lány

Darázsfészek, a legfinomabb kelt tészta

Megtaláltam az igazi sütiszerelmem! Legszívesebben mindig ilyet készítenék, persze akkor annyira nem lenne izgalmas és választèkos a bejegyzéseim sora, de igyekszem egy kis fondorral variálgatni majd őt! Becsszó! 

Lényegében már ő is egy variáció, kislánya a Ferdinánd tekercsemnek, pusztán annyi az igazán furfangos csavar, hogy teleszórtam dióval! (A Ferdinánd tekercset ide kattintva tudod megnézni.) Àm az eredmény nem lesz elhanyagolható! Garantálom! 

image

image

A kelt tésztához:

  • 300 g liszt
  • csipet só
  • 3 tojássárgája
  • 20 g vaj/margarin
  • 200 ml tej
  • 30 g friss élesztő
  • 1 evőkanál porcukor

A langyos tejben elkeverem a porcukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Megvárom, amíg felfut (kb 15 perc)

A lisztet és a többi száraz hozzávalókat összekeverem egy tálban, majd a közepébe kis mélyedést formázok, beleöntöm az élesztős tejet, a tojások sárgáját és a vajat.

Addig dagasztom, amíg szálkássá, szálassá és ha nagyon jó vagyok, hólyagossá nem válik. Azért az ritkán jön össze. 

Meleg helyen 30 percig kelesztem.

Töltelékhez:

  • 100 g olvasztott vaj
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kb 200 g darált dió

Kinyújtom téglalap formára, megkenem a vajas töltelékkel, majd rászórom a darált diót. Hosszában feltekerem, kb 2 cm-es szeleteket vágok belőle (de ez variálható, most nagyobb tepsiben csináltam, így vékonyabbakat vágtam, hogy kitöltse). Kivajazott tepsiben 20 percig 180 fokon sütöm.

Ekkor 200 ml tej és 2 evőkanál kristálycukor keverékével meglocsolom, majd további 15 percig sütöm. És kész a csoda! 🙂

Nagyon jó étvágyat hozzá! Facebookon ide kattintva megtalálsz! 🙂

image

image

Pusztán a legfontosabb tulajdonságát felejtettem el vele kapcsolatban elmondani… még másnap is full puha, mintha abban a pillanatban sült volna ki, teljesen olyan. Persze mindez a tejnek köszönhető, amivel meglocsolom sütés közben. Nagy kincs ez a trükk! Szóval nagyon puha marad még másnapra is, meg még harmadnapra is az maradna, ha maradna belőle még valami…….. 

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!