levendula lány

Fonott kalács riszájköl

Avagy a DIÓS KALÁCSPUDING és a MADÁRTEJ találkozása. Ilyen finomat esküszöm nem ettél még száraz kalácsból. Szóval a lehető legjobb dolog, ami egy fonott kaláccsal történhet. Szerintem minden kalács vágya, hogy erre változzon át.

image

Kell hozzá:

  • 1 fonott kalács (lehet száraz, de akár friss is)
  • 500 ml tej
  • 100 g vaj/margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 marék mazsola (elhagyható)
  • kb. 150 g darált dió
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja

A vaníliás krémhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 2 tojássárgája
  • 450 ml tej ( 2 nagy bögre)
  • 50 g vaj/margarin

Hab:

  • 3 tojásfehérje
  • 4 evőkanál kristálycukor

1. A kalácsot felszeletelem és felkockázom. A sütőt bekapcsolom 180 fokra, tepsire teszem a feldarabolt kalácsot és megpirítom. Amikor már aranybarna kész.

2. A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a vajat, a tojások sárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját. Kikészítem a mazsolát és a diót.

3. Ha megpirult a kalács kiveszem a sütőből és egy kivajazott edénybe szórom. Ráöntöm a tejes keveréket, majd rászórom a mazsolát és a diót, összekeverem és lenyomkodom. 180 fokon 20 percig sütöm.

4. Közben elkészítem az extra krémes pudingot. 2 dl tejet felteszek kis lángon főni. A másik 2 dl tejben elkavarom a tojások sárgáját, a pudingport, a cukrokat. Közepes lángon pudingot főzök belőle. Majd ha már langyos robotgéppel elkeverem benne a vajat/margarint.

5. A fehérjékből a cukorral kemény habot verek.

6. Összeállítás. A sütőből kivett kalácsra rákenem a pudingot, majd a habot rákanalazom és eloszlatom. 180 fokon kb. 10 percig sütöm, amíg világosbarna nem lesz a teteje.

image

image

image

Én nem sűrűn szoktam ennyire dicsérni valamit, de ez eszméletlen finom lett. Még jó, hogy reggel voltam futni… már a levágott szélei és egy jó nagy szelet a hasamban pihen. Durván finom! 😀

Itt pedig a Facebook oldalamat érheted el!

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Judit Mogyorósi says: (előzmény @Hanna Smuczer)

    De kedves vagy, köszönöm! Pont ma készülök elkészíteni, így a méreten már nem fog múlni ☺

  2. Hanna Smuczer says:

    Azért csak megmértem! 25×32 cm! 🙂

  3. Judit Mogyorósi says:

    Köszönöm, így is tökéletes! 🙂

  4. Hanna Smuczer says:

    Kedves Judit!
    Körülbelül 40×30 cm-es a sütőtál, de ez pusztán emlékezetből felidézett méret. A pontos adat miatt még írok! 🙂

  5. Judit Mogyorósi says:

    Kedves Levendula Lány!
    Szeretném megtudni, hogy a fenti mennyiséghez pontosan mekkora sütőtálat használsz?
    Köszönöm:Judit


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!