levendula lány

Fonott kalácsból MÁKOS GUBA torta

Hát leírni esküszöm bonyolultabb volt, mint elkészíteni…! El sem hiszem, hogy ilyen hosszú lett a leírása ennek az egyszerű finomságnak. Úgyhogy csak ajánlani tudom, mert egy szuperfinom ebéd, vacsi, vagy desszert lehet belőle! 

image

image

Hozzávalók kb 28 cm-es tortaformához:

  • 500 g fonott kalács

A vaníliás sodóhoz:

  • 4 tojás kettéválasztva
  • 400 ml tej
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor/ 1 ek vanília aroma 
  • 1 evőkanál liszt

A mákos részhez:

  • 6 evőkanál darált mák
  • 3 evőkanál porcukor (ha cukrozatlan a mák)

Tojásfehérje habhoz:

  • 4 tojásfehérje 
  • 3 evőkanál porcukor

A vaníliás öntethez: 

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 700 ml tej

A kalácsot felszeletelem, felkockázom. Tepsiben eloszlatom, majd a sütőben megpirítom. {Kifejezetten jobb, ha szikkadt kalácsból készítem, mert akkor nem szívja meg annyira magát és nem lesz maszlag. Én még a szikkadt kalácsot is meg szoktam kicsit pirítani.}

A tojások sárgáját 3 evőkanál cukorral kikeverem, elkeverem benne a lisztet, majd felöntöm a tejjel, a vanília aromával/vaníliás cukorral és közepes lángon kavargatva elkezdem főzni. Nem szabad felforralni, mert a tojástól összeugrik. Kicsit sűrűsödni fog, de nem annyira, mint a puding.

Ha a kalács megpirult, a felét a tortaforma aljára pakolom, rákanalazom a fele sodót. Megszórom a mákos porcukorral, majd rápakolom a többi kalácsot, leöntöm a maradék sodóval, megszórom a mákkal. Sütőben 15 percig 180 fokon sütöm, majd kiveszem, rápakolom a tojáshabot és további 10-15 percig sütöm. 

Amíg sül a tojások fehérjéből kemény habot verek a porcukorral.

Már csak a vaníliás öntet van hátra. Kimérek 500 ml tejet, a pudingporból és kis cukorból pudingot főzök belőle, majd ha már sűrűsödik hozzáöntöm a maradék 200 ml tejet. Tejszín állagú vaníliás öntetet kapok. Amit a kész habos mákosguba szeletre csurgatva tálalok.

Facebookon várlak: LEVENDULA LÁNY

image

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!