levendula lány

Isteni aranygaluska

Régen kiskoromban sosem tudtam megjegyezni a nevét, valahogy nem jött a nyelvemre, pedig nem bonyolult. Ezért elneveztem ‘pirosbucinak’, mert anya mindig piros tepsiben készítette és bucira dagadt. 

Már akkor is a kedvenceim közé tartozott, ami mára is változatlan, viszont a neve már megy! 😀

Most nem tudok jönni a szokásos szöveggel, hogy gyors süti, mert nem az. De én mindig szívesen áldozom rá az időt! Egy csöppnyi újítást eszközöltem az eddigi kelt tésztáimhoz képest: reszeltem bele citromhéjat. ÉS szenzációs! Már a sütőben eszméletlen illata van, az íze pedig csodálatos!!! 😊

image

A tésztához:

  • 160 ml langyos tej
  • 1 kávéskanál porcukor 
  • 25 g friss élesztő
  • 250 g liszt
  • 25 g margarin/vaj
  • 3 evőkanál porcukor 
  • 1 tojás
  •  1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja

A dióhoz:

  • 120 g darált dió
  • 100 g kristálycukor
  • kb 85 g olvasztott vaj/margarin 

A vaníliás mártáshoz:

  • 500 + 200 ml tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál vaj/margarin 
  • cukor ízlés szerint 

image

  1. A tejet meglangyosítom, elkeverem benne az 1 kk. porcukrot, belemorzsolom  az élesztőt, majd megvárom, amíg felfut.
  2. Közben kimérem a lisztet, elkeverem benne a porcukrot és a csipet sót. Belereszelem a citrom héját.
  3. A vajat/margarint kimérem, megolvasztom.
  4. Az élesztős tejet a liszt közepébe öntöm, beleütöm a tojást, majd dagasztani kezdem. Részletekben hozzáöntöm a vajat. Addig dagasztom, amíg szilánkosan elválik az edény oldalától.
  5. 30-40 perc alatt duplájára kelesztem.
  6. Ha megkelt kinyújtom ujjnyi vastagra. Kis félköröket szaggatok belőle pogácsa szaggatóval. Letakarom őket és 10-15 percig kelesztem.
  7. Megolvasztom a vajat.
  8. A diót kimétem és összekeverem a cukorral.
  9. A kis tésztadarabokat az olvasztott vajba mártom, majd kivajazott, kilisztezett tepsibe egymás mellé rakom őket. Ha egy sor kész megszórom a diós keverékkel. Nekem 4 sor lett ebben a formában. Tészta, dió, tészta, dió…
  10. 170 fokon 35-40 perc alatt megsütöm.
  11. A vaníliás pudingport elkészítem, majd felöntöm még a tejjel és a 2 evőkanál vajat elkeverem benne.

image

image

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!