levendula lány

Fonott kalács

Tegnap elkészítettem életem első eperlekvárját, amihez MUSZÁJ voltam
egy házi, csudafinom kalácsot sütni, hogy felavassuk. És mennyire jól tettem, nagyon jó uzsonna lett belőle! A lekvár pedig…. olyan mintha friss epret ennénk! 🙂 

image

Hozzávalók 2 közepes/1 nagy kalácshoz:

  • 250 g liszt
  • 130 ml langyos tej
  • 15 g friss élesztő
  • 1 tk porcukor
  • 40 g porcukor
  • 1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
  • 1 kk só
  • 50 g vaj/margarin
  1. Langyos tejben elkeverem a porcukrot (1 tk), belemorzsolom a friss élesztőt, 10 percet állni hagyom, amíg felfut.
  2. Kimérem és átszitálom a lisztet, a porcukrot (40 g) és a sót.
  3. Közben a vajat/margarint megolvasztom.
  4. Ha felfutott az élesztő hozzáöntöm a liszhet, beleütöm a tojássárgáját, dagasztani kezdem és kis adagokban hozzáadom az olvasztott vajat/margarint. Akkor jó, ha szépen elválik az edény falától.
  5. Konyharuhával letakarom/kelesztőtálba teszem, majd duplájára kelesztem (30-40 perc).
  6. Ha megkelt 2 vagy 4 egyenlő részre osztom és lisztezett deszkán kb 30-35 cm-es rudakat sodrok belőlük. (Ha két kisebb kalácsot szeretnék 4 részre, ha egy nagyot, akkor 3 részre osztom.)
  7. Befonom. Na én eddig mindig 6-os fonással készítettem az itt látható videó alapján, de most, hogy kisebb kalács készült, így nagyon duci lett volna. Ezért 4-es fonással készítettem a videó alapján.
  8. Fonás után sütőpapírral bélelt tepsire teszem, majd letakarva 30-40 percig hagyom pihenni.
  9. Lekenem kicsit felvert egész tojással, majd 170 fokon kb 35-40 perc alatt megsütöm.

image

image

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!