levendula lány

Házi magvas császárzsemle

Eszméletlen finom, ha tehetném örökké csak saját zsemlét ennék, mondjuk miért ne tehetném? A tészta formázás után is, illetve sütés után is lefagyasztható, felengedve pedig tiszta friss zsemlét kapok ismét. Bevezetem itthon.

image

Persze egy nyugis hétvége kell hozzá, mert az öregtészta 10-12 órás kelesztési ideje, plusz a zsemle tésztájának 3-5 órás kelesztési ideje, plusz a formázás utáni 1 órás pihentetés elég sok. DE mondom, megéri! Én bevezetem itthon, mert ilyen finom zsemlét még sehol sem ettem.

Hozzávalók 10 db császárzsemléhez:

  • 350 g liszt
  • 100 ml langyos víz
  • 150 ml langyos tej
  • 150 g öregtészta
  • 30 g vaj/margarin
  • 1 tk só
  • lenmag, zabpehely, napraforgómag, szezámmag stb…

image

  1. A tejet és a vizet kimérem, összeöntöm, meglangyosítom. Elkeverem benne az öregtésztát. (Ha az öregtésztát már a hűtőből vettem ki kicsit melegebb folyadék szükséges.)
  2. Kimérem, majd átszitálom a lisztet, hozzáadom a sót.
  3. A vajat/margarint megolvasztom.
  4. Az öregtésztás tejes-vizes keveréket hozzáadom a liszhez és dagasztani kezdem. Részletekben hozzáadom a vajat/margarint. Akkor jó, ha könnyen elválik az edény oldalától és minden tésztamaradványt összeszed onnan.
  5. Konyharuhával letakarva vagy dagasztótálban hagyom duplájára kelni 3-4 órán keresztül. Akkor jó, ha a tésztá kicsit az ujjammal megnyomva visszarugja magát.
  6. Ha megkelt 10 részr osztom, majd formázom: laza csomót kötök a közepére, majd a két végét körbefonom a kör alakú tésztán. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem. Letakarva 1 óráig pihentetem. Megkenem kis vízzel a tetejét, majd a magokba forgatom, vagy rászórom.
  7. A sütőt előmelegítem 240-250 (max) fokra. A sütő legaljába egy piteformába vizet teszek kb 2 dl-t.  Beteszem a zsemléket, 10 perc elteltével leveszem a hőfokot 200 fokra és további 15-20 percig sütöm.

image

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!