levendula lány

Öregtészta

A hétvégén elkészített CIABATTA annyira jól sikerült, hogy utánanéztem több kenyér, zsemle, bagett, kifli, perec (stb.) elkészítésének és a fortélyainak. Szóval lehet majd rájuk számítani ez egyértelmű! 🙂

 Ezeknek a zöme kovásszal készül, amitől eddig mindig megijedtem és gyorsan kiléptem, vagy átlapoztam az oldalon gondolkodás nélkül. Ám most olyan szinten beleástam magam, hogy már a kis kovászom 2 napos! DE ennek eredményét majd egy másik bejegyzésben fogom megosztani.

A kovász ‘helyettesítésére létezik egy gyorsabb megoldás: az ÖREGTÉSZTA. Lényegében ez egy 10-12 óráig (túl)kelesztett kelt tészta. Szóval fél nap a 6 napos anyakovász elkészítésével szemben. Összehasonlítási alapom még nincs öregtészta vs. kovásszal kapcsolatban, de annyit mondhatok, hogy isteni lett az öregtésztával készített házi magvas zsömlém! 

Sőt az öregtésztával fonott kalács is készíthető. 2 nagy evőkanállal elkevertem a langyos tejben belőle ugyanúgy ment bele élesztő is és olyan kalácsom lett, mint még soha.

image

Az öregtésztához (400 g-os):

  • 250 g liszt (vagy 200 g liszt, 50 g rozsliszt)
  • 1 tk só
  • 150-155 ml víz
  • 5 g friss élesztő
  1. Kimérem, átszitálom a lisztet, hozzáadom a sót, a közepébe mélyedést készítek, beleöntöm a vizet és belemorzsolom a friss élesztőt.
  2. Összeállítom a tésztát, dagasztani nem kell. Konyharuhával letakarom, vagy dagasztótálba teszem 3-4 óráig szobahőmérsékleten a pulton kelesztem, majd további kb 10 órára frissentartó fóliával letakarva a tálat vagy dagasztótálban a hűtőbe teszem. 
  3. Felhasználása: hűtőből kivéve, apró darabokat szaggatva lehet hozzáadni a leendő zsemlénk, kenyerünk tésztájába.

Tipp: le is fagyasztható, használat előtt kiveszem, felolvasztom és felhasználom.

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!