levendula lány

Szuperfinom epres pite

Oké, tisztában vagyok vele, hogy az epret bűn megsütni és inkább frissen érdemes megenni. DE hogyha nagymama annyit ad a kertből, hogy nyersen nem tudjuk megenni két nap alatt és a harmadik napon már kicsit ereszkedik, akkor inkább megsütöm, minthogy nézzem még ott pár napig.. mert hát bevallom mindig csak a szépeket vadászom ki a tálból, na! De ki nem?

Szóval így született meg ez az isteni pite! Lényegében egy galette tészta kisebb változtatásokkal, szóval nagyon fincsi! 

image

Hozzávalók 24 cm-es piteformához:

  • 250 g liszt
  • 100 g vaj/margarin
  • 1 egész tojás
  • 75 g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • kb 400 g eper + 4 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál lekvár (eper, málna stb..)

image

  1. A lisztet a tálba szitálom, kimérem a vajat/margarint és elmorzsolom a liszttel.
  2. Az egész tojást kézi habverővel kicsit felverem (kiveszek belőle 1 evőkanállal- amivel majd a pite tetejét kenem le a végén) hozzákeverem a 75 g kristálycukrot. 
  3. A két masszát 1 csipet só hozzáadásával tésztává állítom össze. Hűtőbe teszem 1 órára. 
  4. Ha letelt lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát nagyra, hogy simán körülérje a piteformát. 
  5. Kivajazott és kilisztezett piteformába teszem, a széleit levágom. Az alját megkenem a lekvárral, megmosom az epret, kicsumázom, a nagyobb darabokat felvágom és megtöltöm vele, majd leszórom a (4 ek) kristálycukorral.
  6. A maradék, levágott tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtom és egy pizza vagy derelyevágóval csíkokat vágok belőle és berácsozom a pite tetejét. Lekenem a félretett tojással.
  7. 180 fokon 40-45 percig sütöm.

Én úgy ettem, hogy az eper levét a tetejére öntöttem… hmmm.. párom pedig tejszínhabbal.. 😊👌

image

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!