levendula lány

Vaníliakrémes képviselőfánk

Eddig csak úgy elsuhant a fülem mellett mindig, de ma belegondoltam az elnevezésébe: mit is ‘képviselhet és vajon miért kapta a képviselő nevet az égetett tészta? 

Kicsit olvasgattam az ügyben: egyik feltételezés szerint a parlamenti képviselők büféjében árulták az 1800-as években. Viszont olyan variáció is létezik miszerint egy képviselő találta ki, ám ezek pusztán homályos tapogatózások. Amúgy… szuper kutatási téma lenne! 

Egy valami viszont tuti biztos: isteni finom! Fél nap alatt elfogyott, most is azt eszem! Egy álom! Hétvégén, már most tudom, hogy a vendégeket ezzel fogom várni! 🙂

image

Hozzávalók 20-22 darabhoz:

  • 150 g vaj/margarin
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • 150 ml víz
  • 150 g liszt
  • 4 tojás

A krémhez:

  • 200 ml habtejszín
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 400 ml tej
  1. A vizet egy lábasba öntöm, kimérem a vajat és a vízben felolvasztom. Beleszórom a csipet sót és a csipet cukrot is. Felforralom.
  2. Miután felforrt közepes lángra kapcsolok és belekeverem a lisztet. Keverem kb 1-1,5 percig, majd leveszem a tűzről.
  3. Hagyom kicsit hűlni, majd beleütöm egyenként a tojásokat. Jól elkevetem a tésztát.
  4. Csillagcsöves nyomózsákba töltöm (vagy kanállal ügyeskedem rá a tepsire), majd a sütőpapírral bélelt tepsire kb 4 cm-es átmérőjű halmokat nyomok – helyet hagyva egymás között, mert a duplájára fognak nőni!
  5. Egy piteformába vizet öntök, majd beteszem a sütő aljába. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöm.
  6. Az első minimum 15 percben lehetőleg ne nyissuk ki a sütő ajtaját.
  7. Nekem ezután még nem volt kellően aranybarna és tovább sütöttem: pár percre (5 perc) bekapcsoltam a légkeverést. Majd 160 fokon további 10 percig sütöttem. 
  8. A krémhez a habtejszínt kemény habbá verem.
  9. A pudingot a tejben elkeverem a cukorral, majd a leírásnak megfelelően elkészítem. A habtejszín felét robotgéppel elkeverem benne. 
  10. A kihűlt fánkok tetejét levágom, a közepébe töltöm a pudingot, majd a tetejére halmozom a tejszínt és ráteszem a kalapját. Porcukorral megszórom és fogyasztásig hűtőbe teszem.

image

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Riacsek says:

    Ennek semmi köze a házi vanília krémhez!
    Az nem pudingból készül!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!