levendula lány

Foszlós cifra kalács

Azért egy igazi, otthoni, saját készítésű kalácsnak nincs párja a világon! Aki csak teheti és van ideje süssön!! Teljesen más érzés felvágni, beleharapni, megkenni, na szóval nagyon klassz érzés, plusz természetesen szuper finom, igazi, ízes kalács, aminek szinte lelke van!

Imádok kalácsot sütni – mondjuk szerintem ez lejött az előbbi ömlengésemből – viszont rengeteg idő kell hozzá, mert jó kalácsot sütni szerintem tényleg csak gondos kelesztések  árán lehet. A sima fonott kalács recept helyett most egy joghurttal készült receptet próbáltam ki, aminek az eredménye egy sokkal puhább és foszlósabb kalács lett!

image

  • 300 g liszt
  • 15-20 g friss élesztő
  • 1 teáskanál porcukor
  • 50 ml tej
  • 1 tojás kicsit felverve (negyedét félrerakom a teteje megkenéséhez)
  • 25 g olvasztott vaj/margarin
  • 100 ml natúr joghurt
  • 70-80 g kristálycukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál víz
  • 1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor

image

  1. A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a porcukrot, majd belemorzsolom az élesztőt és megvárom, amíg felfut (5-10 perc).
  2. Kimérem a száraz hozzávalókat: a lisztet, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, a citrom reszelt héját lereszelem és elkeverem.
  3. Majd a natúr joghurtot, a tojást (csak a 3/4-ét, mert a maradékkal majd lekenem!), az olvasztott margarint/vajat is beleöntöm, majd a felfutott élesztőt is.
  4. Dagasztani kezdem a tésztát – én a robotgépem dagasztókarjával szoktam, addig, amíg szépen elválik az edény falától. Kettéválasztom a tésztát.
  5. A kakaóport csomómentesre elkeverem a vízzel és az egyik tésztaadaghoz hozzákeverem a dagasztókar segítségével.
  6. Letakarva kelesztem őket kb 1 órán keresztül, vagy addig, amíg duplájára kel.
  7. Ha megkelt kinyújtom ‘kiszemelt tepsi’ nagyságúra mindkét részt. 
  8. Alulra teszem a sima tésztát, rá a kakaósat, majd szorosan feltekerem a hosszabbik oldala felől. Középen kettévágom, majd a csíkos oldalával kifelé összefonom a csíkokat.
  9. Kivajazott és kilisztezett tepsibe, vagy sütőformába teszem és 30 percen keresztül letakarva kelesztem. Lekenem a félretett tojással.
  10. 160 fokra előmelegített sütőben kb 45 perc alatt megsütöm.

image

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!