levendula lány

Őszibarackos kelt lepény

Tegnap sokáig agyaltam, hogy milyen sütit is süssek a hétvégén. Egy volt csak biztos, hogy  őszibarackosnak kell lennie. Egyrészről az örök befutó GALETTE-n gondolkoztam, másrészt pedig az isteni finom, nemrég megsütött KELT LEPÉNYen. Végül tekintettel arra, hogy a galettet egy rohanós hétköznapon is el tudom még készíteni a kelt tésztás variációra esett a választásom. 

Kicsit változtattam a tészta arányain, a szilvásnak viszonylag vastag lett a tésztája, ami nem volt baj, mert pont kiegyenlítették egymát a fahéjas szilva ízével. Most viszont vékonyabb tésztát szerettem volna készíteni a barack alá, ami eszméletlen jól sikerült, mert sütés közben a barack megcukrozott leve kifolyt és az alján karamelles réteget képezve, mennyei!

image

Hozzávalók 21×21 cm-es sütőformához:

  • 25- 30 ml tej + 1 kávéskanál porcukor
  • 10 g friss élesztő
  • 150 g liszt
  • 25 g porcukor
  • 25 g disznózsír – helyettesíthető vajjal, vagy margarinnal
  • 50 ml tejföl
  • 1 egész tojás
  • 1 csipet só
  • 5 db őszibarack felszeletelve+ 3 ek kristálycukor + 1 csomag vaníliás cukor + 1 marék mazsola
  1. A langyos tejben elkeverem az 1 kk. porcukrot, majd elkeverem/belemorzsolom az élesztőt. Pihentetem, amíg felfut – 10 perc kb.
  2. Közben kimérem és átszitálom egy tálba a lisztet, hozzáadom a porcukrot, a csipet sót.
  3. Felolvasztom a zsírt.
  4. Ha felfutott az élesztő hozzáöntöm a liszthez, majd a tojással és a tejföllel együtt a robotgép dagasztókarjával dagasztani kezdem. Ha már összeállt a tészta kis adagokban hozzáöntögetem a zsiradékot. Letakarom konyharuhával és a duplájára kelesztem – 30/40 perc alatt.
  5. Amíg kel megmosom és szeletekre vágom a barackot, beleforgatom a cukrokat, megszórom egy marék mazsolával. Amíg pihen szirupos levet fog engedni, ezt is rá fogjuk öntözni a tetejére!
  6. Ha megkelt lisztezett deszkán kinyújtom, majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. 
  7. Egyenként felállítom egymás mellé a barackokat, majd meglocsolom a szirupos lével. 170-175 fokon 40-45 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.

image

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!