levendula lány

Hamis szilvás gombóc – krumpli nélkül

Nincs otthon krumpli, ám szilvásgombócra vágysz? Van megoldás! – Ez akár egy teleshopos TV-s reklám kezdőmondata is lehetne.. ☺️ Mindenesetre több szempontból is nagyon szuper a recept: egyrészt nagyon gyors, másrészt szuper egyszerű, harmadrészt pedig isteni finom! 

image

Hozzávalók kb 20 darab gombóchoz:

  • 400 ml víz
  • 4 evőkanál étolaj
  • 1 csipet só
  • 1 púpozott evőkanál porcukor
  • 250 g liszt
  • 1 egész tojás
  • 8 db szilva negyedelve + 3 evőkanál kristálycukor + fél evőkanál fahéj
  • Kb egy 3/4-ed bögre zsemlemorzsa kis olajban lepirítva
  1. A  szilvákat negyedelem, a magjait persze eltávolítom. Megszórom a fahéjas cukorral, majd kicsit állni hagyom.
  2. A 4 dl vizet forralni kezdem, majd ha már forr hozzáadom a porcukrot, a csipet sót és az olajat.
  3. Majd hozzáöntöm a kimért lisztet és fakanállal addig keverem, amíg csomómentes tésztát kapok (elég kemény lesz a tészta), ami elválik az edény falától. Lehúzom a tűzről.
  4. Kicsit hagyom hűlni. Addig egy nagy lábasba vizet teszek fel forrni.
  5. A tésztához hozzáütöm a tojást és elkeverem. Nem nagyon fogja akarni az igazat, de próbálkozni kell: erősen keverjük a fakanállal.
  6. A zsemlemorzsát vagy 2 evőkanál olajban megpirítom.
  7. A tésztából kis golyókat veszek ki, szétlapítom a tenyeremben, a közepébe teszek egy negyed szilvát, bebugyolálom gombóc alakúra formázom, majd a forrásban lévő vízbe teszem. Akkor jók, ha feljöttek a víz tetejére – ez kb. 6 perc.
  8. Lyukas szedőkanállal kiszedegetem a gombócokat, majd megforgatom a zsemlemorzsában és porcukorral megszórva gyorsan megeszem

image

A recept forrása, amiért hálás köszönet: http://hankka.blogspot.hu/2013/09/gyors-szilvas-gomboc.html?m=1

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!