levendula lány

Nagyon omlós almás-pudingos pite

Itt az ősz és tele a kamránk egri nagymama kerti almájával, amiből megannyi sütit készíthetek, ez annnnnyira klassz! Mivel tejföl nem volt itthon, így a rétes most kiesett a listából, viszont egy szuper almás-pudingos pitéhez minden alapanyag adott volt. 

image

Hozzávalók 24 cm-es piteformához:

  • 250 g liszt
  • 125 g vaj/margarin
  • 100 g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 egész tojás
  1. A lisztet egy tálba szitálom, elmorzsolom benne a vajat/margarint.
  2. Hozzáadom a kristálycukrot, a sót, a sütőport, a citrom héját,
  3. 2 közepes tojással összeállítom: az egyik tojásból egy keveset teszek félre a tetejének a lekenéséhez – és akkor már nem kell egy újabb tojást elhasználni erre.
  4. Ha nagyon ragacsos lenne adok hozzá még lisztet, hogy szépen összeálljon. Kettészedem a tésztát 2/3-ad 1/3-ad arányban.
  5. Hűtőbe teszem 30 percre, minimum addig, amíg elkészítem az almás részt.

Az almás részhez:

  • 4-5 nagyobb alma (500-600 g meghámozva, kicsumázva)
  • 70-80 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás vagy tejszínízű pudingpor
  • durván 1,5 dl víz
  • fahéj – ízlés szerint
  1. Az almákat meghámozom, eltávolítom a magházukat, majd felkockázom közepes darabokra. 
  2. Az almát egy serpenyőben a cukorral együtt párolni kezdem 15-20 percig. 
  3. Majd ha már a levét elfőtte, a vízben elkevert pudingport hozzákeverem. Fahéjjal ízesítem. 10 percig még kevergetem, ha szükséges öntök még hozzá vizet, ilyen jó szaftos állagot fog kapni a pudinggal az alma.
  4. Összeállítás: Alulra kinyújtom a nagyobb tésztát, kivajazott kilisztezett formában elősütöm 180 fokon 10 percig. Kiveszem, eloszlatom rajta a tölteléket. A tetejéhez a lapot tetszőlegesen választott kiszúróval (most nekem csillag alakú ) takarom be. Lekenem az előzetesen félretett kicsit felvert tojással. 180 fokon 25 perc alatt megsütöm.

image

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!