levendula lány

Iszonyúan finom mákos szilvás lepény

Régen anya sokszor készítette ezt a sütit a vasárnapi nagy ebédek mellé, annyira szerettem mindig. Most elkészítettem én is az ő receptje alapján. A tésztája valami álom: puha kelt tészta.. rajta fahéjas szilva, egy kis mák és végül egy tojásfehérjés, porcukros habréteg, ami az egészet megkoronázza. Ez a réteg egyébként elhagyható, csak akkor megmarad a két tojásfehérje, de egy gyors rántotta mindenen segít nekünk.

imageHozzávalók egy nagyobb tepsihez:

A tésztához:

  •  300 g liszt
  • 25-30 g friss élesztő
  • 50 g porcukor
  • 150-200 ml tej
  • 2 tojássárgája (ha a tetejére habot nem szeretnénk, akkor elég bele 1 sárgája is és egy leheletnyivel kevesebb tejet keverjünk majd a tésztához)
  • 25 g zsír
  • 25 g vaj/margarin

A tésztára:

  • 600 g szilva
  • 4-5 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál fahér
  • 50 g darált mák
  • 2 tojásfehérje
  • 80
  1. A tejet meglangyosítom, elkeverek benne egy teáskanál porcukrot, majd belemorzsolom a friss élesztőt. Hagyom felfutni (5-10 perc).
  2. Közben kimérem a lisztet, a porcukrot.
  3. A vajat/margarint és a zsírt megolvasztom.
  4. A felfutott élesztőbe beleütöm a két tojássárgáját, majd a lisztes keverékhez öntöm és a robotgép dagasztó karjával dagasztani kezdem. A zsiradékot apró részletekben hozzáöntöm. Akkor jó, ha szálkásan elválik az edény falától.
  5. Megszórom kis liszttel a tészta tetejét, majd letakarva duplájára kelesztem (30-40 perc).
  6. Közben megmosom, kimagozom és negyedelem a szilvákat és kimérem a mákot. A szilvát nyersen is a tésztára tehetjük, de én néha kicsit odateszem a tűzre, jól megcukrozom, fahéjat szórok rá.
  7. Ha megkelt a tészta lisztezett deszkán tepsi méretűre kinyújtom és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
  8. A tetején eloszlatom a nyers, vagy a megpárolt szilvát. Rászórom a mákot és 170-180 fokos sütőben 30 percig sütöm.
  9. Ha szeretnék habot a tetejére habbá verem a két tojásfehérjét a porcukorral és a 30 perc után kivett süti tetején elkenem, majd további 10 percig sütöm, amíg aranybarna lesz a teteje.

image

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!