levendula lány

Dagasztás nélküli teljes kiőrlésű tönköly-rozs kenyér

‘Ráfüggtem’ a rozslisztes, teljes kiőrlésű receptekre!

De kezdem az elején: kolléganőm isteni rozslisztből készült sajtos rúdjával kezdődött minden….. nekem annnnnyira, de annnyira ízlett! Eddig valahogy idegenkedtem ezektől a lisztektől, de most, hogy már tudom, milyen eszméletlen finom, mindemellett pedig nagyon is egészséges…lehet számítani receptekre! Remélem senki sem bánja! ☺️

img_2573

Az elsőt hozom is: DNK* TK** rozs és tönkölybúza lisztből. Az alapanyagok kimérése után 1 órával már lehet is enni és az íze… meg az érzés, hogy ezt Te készítetted…. az egyik legjobb dolog a világon! ❤ Ráadásul sokáig eláll, puha marad a rozsliszttől. Én most csak egy kis cipócskát (300 g) készítettem, mert ez kettőnknek pár napra bővel elég, nyilván ahol nagyobb a család ott dupla adagot kell készíteni! 

*Dagasztás nélküli kenyér
**Teljes kiőrlésű

Hozzávalók 300 g-os cipóhoz:

  • 90 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 90 g rozsliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 1 evőkanál lenmag
  • 50 g natúr joghurt 
  • 50 g tejföl (nekem 50 g után elfogyott a maradék joghurt itthon ezért helyettesítettem tejföllel)
  • 1 egész tojás
  • kukoricaliszt a formázáshoz (helyettesíthető bármilyen liszttel)
  1. Előmelegítem a sütőt 220 fokra. 
  2. Egy piteformába vizet öntök és beteszem a sütő aljába.
  3. Kimérem és átszitálom a liszteket és elkeverem a sóval, a szódabikarbónával és a magokkal.
  4. Krátert formázok a közepébe, beleteszem a joghurtot, a tejfölt, majd beleütöm az egész tojást is és a konyhai robotgép dagasztókarjával összeállítom a tésztát.
  5. Ha nagyon ragadna a tészta kicsit meglisztezem kukoricaliszttel és megformázom cipó alakúra, kicsit meglapogatom, majd késsel keresztet vágok bele kb 1-2 cm-eset. 
  6. 220 fokon 35-40 perc alatt megsütöm.

img_2593

img_2577

A recept forrása. 

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!