levendula lány

Illatos kelt kuglóf

Szülinapomra megkaptam a nagyon régóta vágyott Limara könyveket! Persze még Egerben, anyáéknál rögtön fel is avattam, megsütöttem ezt a csodaszép és irtó foszlós, pihe-puha vaníliás-kakaós hatalmas kuglófot. Naaaagy sikere volt annyit elárulhatok!

Mivel hatalmas, képtelenség, hogy aznap elfogyjon szóval én még hétfőn és még kedden is ezt vittem be a munkahelyemre reggelinek! Megkentem két szeletet, egymásba fordítottam őket, hát valami álom volt beleharapni olyan 10 óra körül, amikor már a vajtól egy kicsit megpuhult! 

Más téma viszont, hogy mivel tényleg hatalmas.. ezt a mennyiséget már nem bírja el, vagyis nehezen tudja dagasztani a 300 W-os kis kézi robotgépem, szóóóval… megszületett a naaagy konyhai keverőtálas robotgép vásárlásának gondolata, amit már nem fogok tudni kiverni a fejemből (sajnos)… 

Változtattam kicsit a recepten: készítettem egy vaníliás pudingot hozzá, amit a rétegekre kentem, megszórtam jó sok mazsolával, hát mit mondjak.. tényleg mennyei!

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 100 g kristálycukor
  • 1 kis teáskanál só
  • 150 ml langyos tej 
  • 30 g friss élesztő
  • 2 egész tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 150 g puha teavaj (még jobb, ha 75 g disznózsírral és 75 g teavajjal készítjük!)
  • mazsola
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 evőkanál meleg víz

A pudinghoz:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 50-60 g kristálycukor
  • 300 ml tej
  1. A tejet kis lábasban meglangyosítom, elkeverek benne 1 teáskanál kristálycukrot, belemorzsolom az élesztőt, rászórok egy evőkanál lisztet, majd kb 10 perc alatt hagyom felfutni.
  2. Közben kimérem és egy nagy tálba beleszitálom a lisztet. Hozzákeverem a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a sót.
  3. Ha megkelt az élesztő beleütöm a tojásokat, majd a liszthez öntöm az élesztős, tojásos keveréket. 
  4. A kis konyhai robotgépem dagasztókarjával dagasztani kezdem. Több részletben hozzáadom a puha vajat. Még a dagasztás elején hozzáöntöm, amikor még nincs összeállva a tészta.  (Én megolvasztottam egy kis lábasban és úgy öntöttem vagy 2-3 részletben a liszthez.)
  5. Ha már szép sima a tészta, nem ragad, kettéveszem.
  6. Elkeverek 2 ek kakaóport 2 ek langyos vízzel, majd az egyik tésztához hozzákeverem a dagasztókarral. Két külön edénybe teszem a tésztákat. Letakarom konyharuhával és 1,5 órán keresztül kelesztem.
  7. Közben elkészítem a vaníliás pudingport a fent megadott mennyiségekkel, keményebb lesz. Kihűtöm.
  8. Kivajazom a formát.
  9. Ha megkeltek a tészták, lisztezett deszkára borítom a simát. Kinyújtom akkorára, hogyha bejgli formán feltekerem összeérjen a két vége a kuglófformában. A kemény puding felét kb egyenletesen eloszlatom a tésztán. Megszórom mazsolával. 
  10. Kinyújtom a kakós tésztát is, ráteszem a másik tésztára, eloszlatom rajta a puding másik felét is, megszórom mazsolával. Bejglihez hasonlóan feltekerem. Ellentétes irányba megcsavarom a rudat és beleillesztem a formába. 
  11. Letakarom és megint 1 órán át kelesztem. A kelesztés kb 45. percében már bekapcsolhatom a sütőt 170 fokra, mire megkel pont fel fog melegedni.
  12. 170 fokos sütőben 45-50 perc alatt megsütöm.

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!