levendula lány

Pihe-puha mákos pillangó/tekercs

Rövid leszek: ez egy álom! A töltelékét leginkább a mákos bejgliéhez tudnám hasonlítani, a tésztáját pedig egy pihe-puha lekváros buktához. Isteni finom lett a végeredmény.

Ráérős hétvégéken reggelinek, tízórainak tejjel, kakaóval egyszerűen tökéletes. Netán hogyha még hétfőre is maradna, suliba, munkahelyre tízórainak szuper. Ismétlem: ha maradna..

Hozzávalók 14 darabhoz:

  • 250 g liszt
  • 30 g porcukor
  • 150 ml tej
  • 15 g friss élesztő
  • 2 teáskanál kristálycukor
  • 1 ek liszt
  • 1 csipet só
  • 40 g olvasztott vaj
  • 1 egész tojás (felütöm, kicsit felverem és félreteszek egy keveset a végére a lekenéshez!)

A mákos töltelékhez:

  • 150 g darált mák
  • 100 g kristálycukor
  • 150 ml víz
  • 1 citrom + 1 narancs reszelt héja
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 marék mazsola

  1. A tejet kis lábasban meglangyosítom. Elkeverem benne a kristálycukrot. Belemorzsolom a friss élesztőt. Rászórok 1 ek lisztet és hagyom felfutni 10-15 percig.
  2. Kimérem és átszitálom a lisztet, hozzáadom a porcukrot, sót, majd elkeverem.
  3. A lisztes kevetékhez hozzáöntöm az élesztőt, a tojás nagyobb részét és a robotgép dagasztó karjával dagasztani kezdem.
  4.  A vajat felolvasztom, majd kis adagonként hozzádagasztom a tésztához. Ha szép simává összeállt a tészta, leszórom kis liszttel, letakarom egy tiszta konyharuhával, majd szobahőmérsékleten duplájára kelesztem. Kicsit lágy lesz a tésztája!
  5. Amíg kel elkészítem a tölteléket: a kristálycukrot a vízzel felforralom, majd belereszelem a héjakat, a fahéjat és elkeverem benne a mákot is. 
  6. Ha megkelt a tészta lisztezett deszkára borítom majd kettéveszem és kinyújtom vékonyra és téglalap alakúra. Először az egyiket nyújtom, töltöm, vágom és tepsire teszem, majd a másikkal is így teszek.
  7. A tölteléket felét egyenletesen eloszlatom rajta, szórok rá mazsolát, feltekerem, majd elvagdosom átlósan egyszer balról egyszer jobbról, cikkcakkosan. A szélesebb oldalára fordítom, egy fakanállal a tetejüket benyomom kicsit, hogy szépen kiforduljon a mák.
  8. Majd sütőpapírral bélelt tepsire teszem.
  9. 20 percig hagyom a tepsin kelni, majd lekenem a félretett tojással. 
  10. 180 fokon 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm.

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!