levendula lány

Mennyei húsvéti bableves

Ha húsvét akkor sonka (+fonott kalács, linzer, sajtos rúd és társai..) és ha sonka akkor bableves. Többet nem is fűznék hozzá. Nálunk így szokott alakulni a húsvéti menü. Szombaton amíg én a linzerrel pepecseltem, hogy hajszálpontosan ugyanolyanok legyenek, közben párom elkészítette a húsvéti sonka levéből a bablevest. Valami eszméletlen finom lett! Miért van az, hogy amit nem én készítek az sokkal jobban esik/ízlik?!

Gyorsan megkértem, hogy diktálja le, mielőtt elveszik a recept az éterben, csak hogy jövőre is az asztalon lehessen! Mennyei, de tényleg! Kölespogácsával pedig maga a csoda!

A leves a sonka főzőlevéből készült, amihez tettünk 3 gerezd fokhagymát, 2 fej vöröshagymát, 5-6 db babérlevelet, kb 15 szem egész feketeborsot, egy fél szál füstölt, lángolt kolbászt és egy kis ételízesítőt. Na ennek már alapjaiban olyan illata volt, hogy az csak na! Tökéletes egy isteni bableveshez.

Hozzávalók 6-7 literhez:

  • 500 g tarkabab (előző este átmosom és dupla mennyiségű vízbe beáztatom.)
  • 4 szál sárgarépa
  • 1-2 szál fehérrépa
  • 1/4 zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • friss petrezselyemzöld
  • 50 g szalonna apró kockára vágva
  • 1 púpozott kávéskanál pirospaprika
  • só, bors
  • 400 g főtt húsvéti sonka felkockázva
  • 200 g csirkemell kockára vágva
  • 375 g tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • Nokedlihez: 1 tojás, liszt, kis víz
  1. A kockára vágott szalonnának kisütöm a zsírját, ebben megpirítom a hagymát.
  2. Beleteszem a pirospaprikát, felengedem kis vízzel (1 dl), belerakom a csirkemellet, hozzáteszem a zöldségeket (fehér és sárgarépát, zellergumót), a petrezselyemzöldet. Mielőtt felengedem vízzel párolom pár percig a húst és a zöldségeket. Majd felengedem. 
  3. Belerakom a babot, ráteszem a fedőt (kuktában 1 óra 20 perc alatt) megfőzöm, egyébként addig, amíg a bab meg nem puhul.
  4. Ha a bab megpuhult elkészítem a habarást: a lisztet csomómentesre keverem a tejföllel, kis adagokban veszek  ki a meleg levesből és a tejfölös részhez keverek (hőkiegyenlítem), majd hozzákeverem a leveshez a tejfölt.
  5. Belekockázom a sonkát. Még főzöm kb 10 percig, hogy “összeérjen”.
  6. A tojást a 3-4 ek. liszttel és egy kis vízzel csomómentesre keverem, majd kiszaggatom forrásban lévő vízben.

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!