levendula lány

Pihe-puha foszlós fonott kalács házi eper lekvárral

LekvárszezON! Ez körülbelül egyet jelent a töménytelen mennyiségű fonott kalács sütéssel! De ha egyszerűen annyira finooom!? Mit lehet tenni? Nincs mese: sütni, enni, sütni kenni… imádjuk!

Lekvárt főzni szuper dolog. Mondjuk én a könnyebb utat választom, ciki, nem ciki, de a 3:1 dzsemfix azért megkönnyíti az életem. Szuper kis találmány. A héten eljött az eper lekvár ideje. Citrommal készítettem úgy, mint tavaly. Isteni lett!

Hozzávalók 2 kisebb fonott kalácshoz:

  • 250 g liszt
  • 1 nagy csipet só
  • 40 g porcukor
  • 50 ml langyos 3,6%-os tej
  • 10 g friss élesztő
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 100 ml 10%-os tejszín
  • 1 egész tojás + 1 egész tojás a lekenéséhez
  1. A tejet kis lábasban meglangyosítom, elkeverem benne a kristálycukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni.
  2. Egy tálba kimérem a lisztet, átszitálom. Belekeverem a porcukrot, a sót. A közepébe beleöntöm a tejszínt, a felfutott élesztőt és a tojást, majd dagasztani kezdem. Akkor jó, ha szépen elválik az edény falától.
  3. Megszórom liszttel a tetejét, letakarom konyharuhával és a duplájára kelesztem. 
  4. A megkelt tésztát 4 egyforma részre vágom és hengereket sodrok belőle. (Videó a fonásról: https://m.youtube.com/watch?v=XrjWM0uDuho)
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem a két kalácsot, majd lekenem kicsit felvert egész tojással. Hagyom kelni kb 20-30 percet, közben előmelegítem a sütőt 170 fokra. Lekenem még egyszer a tojással. 
  6. 170 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütöm.

Az eper lekvárhoz:

  • 5 kg eper
  • 4 db 3:1 dzsemfix
  • 1200 g kristálycukor
  • 2 db citrom facsart leve + húsa
  1. Az epret 3x átmosom, kicsumázom. A nagyobb szemeket negyedelem, a kisebbeket elfelezem.
  2. Kimérem a cukrot és a dzsemfixszel együtt az eperhez keverem.
  3. Nagy lángon forralni kezdem és a leírásnak megfelelően kb 5 perc zubogva főzés után lentebb veszem, kicsit még főzöm, de folyamatosan kevergetem. Ha kell lehabozom.
  4. Jól átmosott üvegekbe töltöm, lezárom. Fejjel lefelé állítom őket 5 percig, majd plédbe becsomagolva hagyom lassan kihűlni.

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!