levendula lány

Pékség otthon?! Ropogós olívás stanglett

Sosem gondoltam volna, hogy ez ennyire finom lesz! Egyszerűen leírhatatlan. Az az íz, az az igazi kovászos illat és az az apró lyukacsos belső bélzet… sehol sem találkoztam még ehhez hasonlóval. Nevezzük bagettnek vagy stanglinak, tök mindegy (áááá: stanglett!) ilyet tuti sehol se kapsz, csak a saját kezed által tudod szívvel-lélekkel elkészíteni, megformálni: OTTHON. 

Szombat reggel 6-ra lett kész. Na neeem, nem keltem fel 3-kor, így is elég korán kelek.. Akkor meg hogy?

Na úgy, hogy péntek reggel még munka előtt gyorsan (15 perc alatt) összegyúrtam egy ÖREGTÉSZTÁT. Ez helyettesíti nálam a kovászt – mert ahhoz még béna vagyok, egy sem maradt még életben.. /Amúgy a kutya pipa, a virágaim gyönyörűek, és majd ha a kovász is életképes marad, jöhet a gyerek :D/ – Az öregtésztát a nyári meleg miatt 3-4 óráig a konyhapulton hagytam konyaruhával letakarva, majd betette párom a hűtőbe, mert én a munkahelyemen csücsültem. Persze ez szerencse, hogy így alakult, hogyha senki sincs itthon akkor indulás előtt beteszem a hűtőbe és akkor végig ott kel meg, majd esik össze egy lyukacsos állagú kicsit plattyadt tésztává.

Péntek este 7 körül összeállítottam a stanglett tésztáját, tettem bele az öregtésztából, kelesztettem, formáztam, tepsire sorakoztattam őket, befedtem frissentartó fóliával, majd betettem a hűtőbe. Szombat reggel bekapcsoltam a sütőt és már a hideg sütőbe betoltam őket. Na így lett 6-ra kész.

Reggelire teletömtem minden jóval… úúú szerintem délutánig nem is leszek éhes. Kaja után már csak az volt a kérdés, hogy mim nem tojásos?! Mint amikor hamburgert eszek. Gondolhatjátok.  A család 10/10 pontra értékelte. Párom kisfia megjegyezte, hogy a 10 nem is elég, így inkább végtelenre osztályozza! Na ez az elismerés. 😀

Öregtészta /Limara<3/

  • 200 g kenyérliszt
  • 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 1/2 tk. só
  • 150 ml kézmeleg, langyos víz
  • 5 g friss élesztő
  1. A liszteket átszitálom egy tálba, elkeverem benne a sót.
  2. A langyos vízbe belemorzsolom az élesztőt, majd a liszthez adom és tésztává gyúrom.
  3. Nyáron ha 3-4 óra múlva otthon vagyok még, akkor konyharuhával letakarom, majd a konyhapulton hagyom kelni. 3-4 óra elteltével frissentartó fóliával letakarom és beteszem a hűtőbe további 10 órára. Ha nem tudunk otthon maradni, rögtön betesszük a hűtőbe fr. fóliával letakarva és ott kelesztjük 13-14 órán keresztül.

Az öregtésztának csak az 1/3 része került bele a stanglettekbe,  a megmaradt tésztát visszatettem a hűtőbe. Mondjuk nem sokáig lesz ott, mert amint megírtam a bejegyzést megyek és fonott kaláccsá varázsolom! De elméletileg egy hétig is eláll, ill. le is lehet fagyasztani. Majd 3-4 órás kiolvasztást követően felhasználható.

Stanglett (6 db)

  • 250 g kenyérliszt
  • 100 g ÖREGTÉSZTA
  • 80 ml hideg tej
  • 100 ml hideg víz
  • 7 g friss élesztő
  • 1 tk. só
  • 25 db olívabogyó
  • + kevés puha vaj a megkenéshez
  • A tetejére: sajt, nagy szemű só
  1. A lisztet egy tálba szitálom, közepébe lyukat készítek. Kiveszem a hűtőből az öregtésztát és liszt közepébe apró darabokat tépkedek belőle.
  2. Beleöntöm a hideg tejet és a vizet, majd belemorzsolom a friss élesztőt.
  3. Dagasztani kezdem. Igény szerint kis vizet, vagy kis lisztet teszek hozzá – lisztfüggő.
  4. Az olívabogyókat elfelezem és a tésztába dagasztom.
  5. Hogyha már elválik az edény falától és szép fényes felületű, ha hozzátapasztom az ujjam alig lesz tésztás, akkor jó.
  6. Megszórom kis liszttel a tetejét, konyharuhával letakarom és a duplájára kelesztem 30-40 perc alatt. Ha benyomom az ujjammal és pár másodperc múlva visszarúgja magát akkor már jó lesz.
  7. 6 egyenlő (100 g-os) gombócra osztom. Lisztezett deszkán a gombócokat egyenként, egymás után kör alakúra kinyújtom, megkenem őket (tényleg nagyon) vékonyan puha vajjal, majd fentről is, lentről is szorosan feltekerem a közepéig, ott összecsípem, meghengergetem és a végét elvékonyítom. 
  8. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket. Letakarom frissentartó fóliával és beteszem a hűtőbe reggelig, vagy kelesztem kb 30 percig és még aznap megsütöm.
  9. A sütőt (ha aznap sütöm) 210 fokra előmelegítem, egy fémedénybe vizet teszek és beteszem a sütő aljára, bevagdosom a tetejét, reszelek a tetejére sajtot, megszórom nagy szemű sóval és kb 30-35 perc alatt megsütöm.
  10. Ha másnap reggel sütöm csak annyi különbséggel készítem, hogy nem várom meg, amíg felmelegszik a sütő, hanem rögtön bekapcsolás után beleteszem a stangletteket. Vizet ugyanúgy teszek az aljára, a tetejét bevagdostam bagett szerűen jó mélyen, és ugyanúgy megy rá a reszelt sajt és a só. 35-45 perc alatt megsütöm.

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!