levendula lány

Fahéjas fátyol

Már az idejét se tudom mióta szemeztem ezzel a csodakaláccsal! Varázslatos egy recept az egyszer biztos. Valahol a kürtős kalács és az aranygaluska közé sorolnám félúton, már szerintem ez is mindent elmond róla.

A fahéj és a kristálycukor karamelles ízvilága átjárja az egész kalácsot a tetejétől kezdve, a pihe-puha belsején át, egészen a sütőpapírig, ahol csak úgy nyúlik a karamell .. A családi kívánságok toplistása lesz.

Készítettem mellé (vaníliás pudingpor hiányában) tej-sodót/vaníliasodót, leöntve vele mennyei desszert került a vasárnapi asztalra. Persze a család kívánságára a fonott kalács sem maradhatott ki a hétvégi sütögetésből. Vajjal és lekvárral megkenve mennyei párost alkotott Ő is.

A tésztához:

  • 375 g liszt
  • 100 g öregtészta– ELHAGYHATÓ
  • 25 g friss élesztő
  • 20 g kristálycukor ~ 1 evőkanál
  • 250 ml 3,6% tej
  • 1/2 teáskanál só
  • 50 g vaj
  • 1 egész tojás

A töltelékhez:

  • 60 g vaj
  • 80 g kristálycukor
  • 2 teáskanál fahéj
  1. A tésztához a tejet, a vajat és a kristálycukrot egy lábasban megmelegítem, csak éppen addig, hogy a vaj megolvadjon. Langyosra hűtöm.
  2. Addig kimérem a lisztet, átszitálom, elkeverem benne a sót, a szárított élesztőt (vagy a kis tejben, kis cukorral felfuttatott élesztőt). 
  3. Lyukat formálok a közepébe és apró darabokban beleszaggatom a hűtőből kivett öregtésztámat.
  4. Ráöntöm több részletben a vajas, cukros tejet (inkább többször kis adagokban, mert lisztek közt is van különbség, ne legyen túl ragacsos a tészta) közbe dagasztani kezdem.
  5. Ha már összeállt a tésztánk és szép sima a felszíne, előveszek egy másik tálat, kikenem kis olajjal az alját, beleteszem a tésztát, majd a tetejét is megkenem kis olajjal, hogy szépen ki tudjuk borítani a tálból és ne legyen kérges a felszíne kelesztés után.
  6. Konyharuhával letakarom és a duplájára kelesztem (30-40 perc) akkor jó ha benyomjuk az ujjunk végével és pár másodperc múlva visszaveszi majdnem eredeti formáját.
  7. Ha megkelt először megolvasztom a vajat a töltelékhez és kis tálban összekeverem a cukrot a fahéjjal.
  8. A tésztát lisztezett deszkára borítom és kinyújtom kb. 30×50 cm-es téglalapra.
  9. A vajból is és a cukros fahéjból is hagyok ki 1-1 kanállal a tészta tetejére!
  10. Megkenem jó vastagon a vajjal és egyenletesen megszórom a fahéjas cukorral.
  11. Felcsíkozom 6 egyenlő (kb. 8 cm-es) részre a rövidebbik oldalával párhuzamosan.
  12. Ezeket a csíkokat egymásra helyezem és 6 egyenlő 5 cm-es részre vágom.
  13. Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába sorakoztatom a szeleteket az egyenesen vágott végükkel fölfelé.
  14. Lekenem a félretett vajjal és megszórom a szintén félretett fahéjas cukorral.
  15. Konyharuhával letakarom és kb. 40 perc alatt hagyom duplájára kelni.
  16. 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütöm.

A recept forrása: Rupáner-konyha

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!