levendula lány

Vaníliasodó (pudingpor nélkül)

Eddig mindig a könnyebbnek hitt utat választottam vaníliasodó terén: pudingporral oldottam meg, amit jóval több tejjel főztem. Igen ám, de a hétvégén nem volt itthon puding por, így elkészítettem a Lányok, asszonyok szakácskönyvében (Túrós Lukács, 1965) leírt tej-sodó receptet.

Hogyan is jellemezhetném? Te jó ég eddig mit öntöttünk az aranygaluskára?! Új értelmet nyert a vaníliasodó. Akkora különbség van a kettő között, ez a sodó tiszta krémes és ízes, valami mennyei, pedig nem vanília rúddal készítettem, hanem csak egy kis aromával és vaníliás cukorral.

Úúú most gyorsan ki kell próbálni mindennel, amihez enni szoktuk, az aranygaluskával, a fahéjas fátyollal és a mákos gubával is. 

Ráadásul időben is ugyanott vannak. Hatalmas könyvjelzőt tettem a receptkönyvembe, mert igen sokszor fogom ott kinyitni!

Hozzávalók 3 dl vaníliasodóhoz:

  • 250 ml tej
  • 60 g kristálycukor
  • 2 egész tojás szétválasztva
  • 20 g étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál vanília aroma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  1. Kettéválasztom a tojásokat és a fehérjéket a kristálycukor felével (30 g) kemény habbá verem.
  2. Egy tűzálló edénybe beleöntöm a tej egy részét (200 ml), amit a cukor felével és a vaníliás cukorral felforralok. Félrehúzom, hagyom kicsit hűlni.
  3. Egy szintén tűzálló lábasban a két tojássárgáját az étkezési keményítővel és az 50 ml tejjel kézi habverővel simára keverem. Ebbe öntöm bele folyamatos keverés mellett az előzőleg felforralt cukros tejet, felteszem a tűzhelyre.
  4. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett összesűrítem (kb 10 perc).
  5. Lehúzom a tűzről, majd apránként belekeverem a habbá vert cukros tojásfehérjét és még pár percig kevergetem.

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!