levendula lány

Felhőpuha ökörszem

Eltelt a hét, jött a péntek és vele együtt a kérdés, hogy mit is süss(ünk)ek a hétvégén? Természetesen ❤️-em rögtön rávágta, hogy túrós batyut. Hm.. értem én, hogy nagyon ízlik Neki – félreértés ne essen, nekem is hatalmas szerelmem ez a batyu – azt mondta: a tiszalöki nagymamájánál töltött gyermekéveire emlékezteti, mert ugyanilyen íze volt a nagymamája batyujának. *elpirul

NA DE – dobpergés, itt jön a bonyodalom – ha az ember lánya már lassan fél éve, szinte minden hétvégén ezt süti.. hahó kihívás?! Merre vaagy?

Most is ugye jött a ‘nem igazán meglepő’ válasz: Túrós batyut. Én röhögtem rajta egyet, majd előhozakodtam a már előzetesen kitalált válaszommal. Akkor ökörszem lesz, jó? Az ugyan az, csak mégsem, na?! Ráokézott. Ezazzz! Heló kihívás, végre valami izgalmas. Lehet izgulni mekkora lesz, mennyi idő alatt sül jó pirosra, kellően megkelt-e, átsült-e, milyen lesz az íze, ízlik-e majd neki úgy, mint a batyu ésatöbbi..

Ízlett, mitöbb imádta. Tényleg isteni, szívből ajánlom mindenkinek. A közepében lévő szaftos mazsolás, krémes, emberes mennyiségű túrót finom, szinte felhőpuha, foszlós kalácstészta öleli át. Néhol kifolyt rá a túró cukros leve, hát kell ennél több?! 

Hozzávalók 4 hatalmas ökörszemhez: (legközelebb lehet ebből a mennyiségből 6 db-ot kellene csinálni, viszont így legalább másnapra sem szárad ki. Feltéve ha marad.)

  • 250 g liszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 ek kristálycukor
  • 125 ml langyos tej
  • 1 egész tojás
  • 12 g friss élesztő
  • 25 g olvasztott vaj

A túrótöltelékhez:

  • 450 g túró
  • 100 g kristálycukor
  • 1 tojás (fehérjét kemény habbá verem)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  1. A lisztet egy tálba szitálom, elkeverem benne a sót és a kristálycukrot.
  2. Tűzálló tálba meglangyosítom a tejet.
  3. A liszt közepébe lyukat készítek, beleütöm a tojást, belemorzsolom a friss élesztőt és ráöntöm a langyos tejet. Hagyom kicsit dolgozni az élesztőt 1-2 percig, majd dagasztani kezdem.
  4. Ha már összeállt nagyjából kis adagokban a vajat is beledagasztom.
  5. Ha már szép fényes felületű a tésztánk és nem ragad, akkor kiolajozok egy tálat beleteszem a tésztát és a tetejét is megkenem kis olajjal, hogy ne kérgesedjen, amíg kel.
  6. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztem. (Nekünk el kellett menni otthonról, úgyhogy betettem frissentartó fóliával letakarva a hűtőbe kelni, kb 3 óra múlva értünk haza, addigra gyönyörűen megkelt.)
  7. Lisztezett deszkára borítom, 4 vagy 6 egyforma darabra vágom a tésztát. Kis cipókat formázok belőlük, kb 15 cm átmérőjű kör alakúra nyújtom és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom. Letakarva kb 30-40 percig hagyom kelni.
  8. Elkészítem a túrótölteléket: kemény habbá verem az 1 tojásfehérjét, a többi hozzávalót (túró, cukor, van. cukor, tojássárgája) kikeverem, majd hozzákeverem a habbá vert fehérjét is.
  9. A cipókat lekenem kicsit felvert egész tojással, a maradékot elkeverem a túróban. 
  10. Az öklömmel mélyedést készítek a tészta belsejébe és eloszlatom bennük a túrót, majd mazsolát szórok rá, vagy egy kupacban teszem a közepére. Amíg melegszik a sütő, addig is kelnek.
  11. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöm.

Várlak Facebookon!

Jó sütizést! Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!